dijous, 6 de setembre del 2012

"EL SETGE" DIVULGACIÓ D'UN EPISODI DE LA GUERRA DE SUCCESSIÓ

NOVA ESTRENA
TV3 emet per la Diada un documental sobre la resistència de Cardona davant l'exèrcit borbònic

'El setge', la història del castell mai vençut

L'11 de setembre, l'espai Sense ficció emetrà el documental 1711. El setge, una coproducció amb Lavinia que explica un dels episodis més desconeguts de la Guerra de Successió. SELENA SORO
BARCELONA. | Actualitzada el 06/09/2012 00:00 AraPremiumAra.Cat




'El setge', la història del castell mai vençut 
'El setge', la història del castell mai vençut

-->

Durant 34 dies, el castell de Cardona, al Bages, va resistir fa 300 anys un setge de més d'11.000 soldats. El pròxim 11 de setembre, TV3 reconstrueix els fets amb 1711. El setge , un documental coproduït amb Lavinia que s'emetrà a les 21.50 dins de l'espai Sense ficció . "El nostre documental aporta llum sobre un dels aspectes més rellevants i desconeguts de la Guerra de Successió Espanyola", explica a l'ARA Joan Arañó, productor de 1711. El setge . "Gràcies a la resistència del castell de Cardona, la caiguda de Barcelona es va ajornar tres anys", assenyala Arañó. "Cardona és l'única fortalesa mai vençuda, van obligar-la a rendir-se com a condició a la capitulació de Barcelona, però l'exèrcit borbònic mai la va derrotar", subratlla.
1711. El setge , dirigit per Jordi Ferrerons, recrea la defensa de Cardona a partir de dramatitzacions, reconstruccions virtuals i il·lustracions animades. "Les escenes que passen al poble ens les han facilitat voluntàriament els vilatans de Cardona", comenta Joan Arañó. "Sense la seva ajuda hauria estat un documental molt digne, però bastant menys vistós", afegeix.
Joan Salvat, cap de l'àrea de documentals de TV3, es mostra satisfet dels resultats i assenyala que 1711. El setge "compleix la missió divulgadora d'una televisió pública" perquè "aporta llum a un aspecte poc conegut" de la història.

Els actors, amateurs

La major part d'intèrprets són figurants i els personatges principals els encarnen quatre actors d'un grup de teatre amateur escollits per la productora. Són ells qui donen vida a Manuel Desvalls, governador del castell de Cardona; a Jean-Baptiste Joblot, l'enginyer militar i principal estrateg dels borbònics; al coronel comte de Gehlen, comandant de les tropes austriacistes, i a Pere Ventallol, el rector de Bergús. Gràcies als testimonis escrits que van deixar els quatre homes a la vida real, el documental ha pogut relatar els fets en primera persona.
1711. El setge s'ha servit també d'arxius històrics dispersos per tot Europa que expliquen, des dels dos bàndols contendents, què va passar exactament a Cardona: dietaris personals, cròniques, informes oficials... un conjunt d'elements que expliquen accions, maniobres, estratègies i tot tipus d'anècdotes que l'equip de 1711. El setge ha seleccionat i reunit per al documental.
En la producció també hi han participat experts en múltiples disciplines, com ara historiadors especialitzats en la Guerra de Successió, enginyers militars, arqueòlegs, arquitectes i cartògrafs, que han ajudat 1711. El setge a establir paral·lelismes constants amb la Cardona actual i la de fa tres segles.

Música 100% de l'època

L'encarregat de posar banda sonora al setge de Cardona ha estat el músic Jordi Savall. Al llarg de la seva carrera, Savall ha investigat a fons la música dels segles XVII i XVIII a Europa, i això li ha permès recuperar per al documental músiques, partitures i autors del període de la Guerra de Successió dels dos bàndols. A 1711. El setge s'hi podrà escoltar música de la cort del rei Lluís XIV, peces que amenitzaven la cort imperial austríaca, evocacions musicals de batalles i gestes bèl·liques o compositors que ens són més pròxims, com Joan Cererols i Joan Cabanilles.
La major part d'aquestes peces, a més, han estat enregistrades a l'interior de la mateixa col·legiata romànica de Sant Vicenç, dins del recinte del castell de Cardona.
1711. El setge, que es defineix a si mateix com "la història inèdita d'una defensa heroica que demostra que el triomf és el resultat de la suma de petits detalls", ha comptat també amb la col·laboració de la productora cardonina E2S i amb el guió i la realització de Dani Sala i Núria Sala.
La preestrena del documental de TV3 i Lavinia va ser ahir a les 20 hores, dins de la col·legiata romànica de Sant Vicenç, al castell de Cardona.

-->

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada