dimecres, 26 de setembre del 2012

CERVERA DOCUMENTA QUE AL SEGLE XVIII NO VA SER BOTIFLERA

 

La Paeria troba actes de suport a Carles III en lloc de Felip V


Campanya local per explicar la nova versió històrica

El Punt Avui. Dimecres 26 de setembre de 2012
La Universitat de Cervera, construïda entre 1718 i 1740, va ser l'única de Catalunya fins a 1835, substituint a les que hi havia al país i que van col·laborar amb l'arxiduc Carles Foto: J. PRATS.

L'historiador Josep Maria Llobet ha localitzat diverses actes de la Paeria de Cervera del 1705 que demostrarien que la capital de la Segarra “dóna obediència al senyor Carles III”, arxiduc d'Àustria i aspirant a la corona espanyola en la Guerra de Successió. I, per tant, que en cap moment es va decantar per la dinastia borbònica i el rei Felip V, com fins ara s'havia explicat.
Les actes han suposat un gran alleujament per l'actual consistori, governat per l'alcalde de CiU, Ramon Royes, que ara prepara una seguit d'actes per donar a conèixer aquesta nova versió de la història local i per treure's de sobre l'etiqueta de “botiflers” que fins ara havien tingut els cerverins.
Royes, a més, considera “imprescindible” un acte institucional amb el president de la Generalitat per restituir aquesta fase històrica de Cervera.
La recerca inclou tres actes en què, a més d'aprovar la lleialtat a l'arxiduc Carles, també s'acorda celebrar les seves victòries, com ara les rendicions de Barcelona i València del 1705, amb repics de campanes i oficis solemnes.
Fins ara sempre s'ha atribuït el fet que Cervera tingués universitat a la recompensa de Felip V a la ciutat per la seva fidelitat. Aquests nous estudis, però, afirmen que dos emissaris enviats a Madrid per demanar fons per reconstruir la ciutat van mentir a la cort de Madrid i van afirmar que havien estat lleials al borbó. Així van obtenir recursos i el decret per crear una universitat en un emplaçament sense guarnició i que va substituir, per castigar, la resta d'universitats catalanes.
Ramon Royes també afirma sentir-se “incòmode” amb el títol de comte de Cervera que té l'actual príncep d'Astúries, i no descarta fer-ho palès en una declaració municipal o acord del ple.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada