dimecres, 13 de juny del 2012

ELS INCENDIS A CATALUNYA

MEDI NATURAL
En el 85% dels focs forestals hi intervé el factor humà i els Agents Rurals en busquen els responsables

El CSI dels incendis

Els Agents Rurals afinen les tècniques per determinar l'origen dels incendis forestals, la majoria causats per l'acció de l'home. Només un 11% dels focs queden sense resoldre. Fa dues dècades eren el 45%.
BUSCANT PROVES Els agents rurals especialitzats en incendis busquen proves entre els vestigis dels focs. L'estat de la vegetació indica la direcció de les flames. Un cop determinat l'origen s'intenta identificar-ne l'origen i les causes. BUSCANT PROVES Els agents rurals especialitzats en incendis busquen proves entre els vestigis dels focs. L'estat de la vegetació indica la direcció de les flames. Un cop determinat l'origen s'intenta identificar-ne l'origen i les causes. MANOLO GARCIA
Arriben després d'un incendi, busquen proves i analitzen els vestigis per poder trobar l'origen del foc i així determinar-ne les causes. "Intentem arribar com més aviat millor per trobar el màxim de pistes", explica Miguel Àngel Garcia, cap de l'àrea regional del Cos d'Agents Rurals a les Terres de l'Ebre, que assegura que els primers moments després d'un incendi són claus. "Si hi arribem abans que els bombers remullin la zona podem veure més clarament els vestigis. A més, els primers testimonis, les primeres persones que veuen un foc, són molt útils per determinar la direcció de les flames", diu.
La seva feina, cada cop més precisa, ha permès afinar molt en les causes dels incendis i reduir els casos en què no s'arriba a trobar el factor desencadenant. Així, mentre que el 1994 les causes d'un 45% dels incendis quedaven sense resoldre's, ara només són un 11%. "A més, a principis dels 90 els estudis que determinaven les causes dels focs eren pobres i generaven dubtes importants", explica Garcia, que recorda que ara, després de cada incendi, hi ha una investigació per aclarir-ne les causes. Tot i així, la multitud de casuístiques -que poden anar des d'un tub d'escapament a una petita guspira d'una motoserra- fa que en alguns casos sigui impossible arribar a determinar el desencadenant.
Aquesta setmana una vintena d'agents majors especialitzats en incendis han participat en un curs abans d'una campanya forestal d'estiu que es preveu força difícil.
A la recerca de pistes
Després de cremar de manera controlada un terreny, han analitzat el comportament de la vegetació, que serveix per determinar la direcció del vent. "Quan la vegetació rep escalfor tendeix a encongir-se cap a la font de calor", explica Garcia, que ha estat l'encarregat de coordinar el curs. Hi ha una dotzena d'indicadors diferents que poden ajudar a identificar l'origen del foc. Normalment, els agents rurals arriben a delimitar una superfície d'uns 50 metres quadrats -20 en els millors casos i 500 en els incendis més grans-, i és en aquest terreny on busca el rastre humà. "El 85% dels incendis tenen un component humà -entre negligències, focs intencionats i accidents- que deixa evidències", diu Garcia. La investigació d'un incendi es basa en proves indiciàries, evidències indirectes que es van sumant per determinar el desencadenant, i es basa en tres punts: l'anàlisi dels vestigis per determinar la causa d'inici, els testimonis i l'activitat humana.
Un 7%, per causes naturals
A títol d'exemple, el 44,2% dels incendis forestals del 2011 es van produir per negligència, un 11,1% per accidents, un 25,6% van ser intencionats i només un 7% van ser provocats per causes naturals. De les negligències, la més comuna és la crema agrícola -suposa un 17,4% del total dels incendis forestals- seguida de les burilles de cigarretes, les fogueres, els treballs forestals i la crema de deixalles. Pel que fa als accidents, els més comuns són causats per línies elèctriques, seguits dels motors i màquines i de les maniobres militars.
Trobar les causes del foc és fonamental no només per determinar responsabilitats sinó també per realitzar una bona prevenció. "Com més detall sobre les causes, més eficients poden ser les mesures de prevenció", recorden els agents rurals. Garcia posa com exemple els incendis durant la sega del cereal: després d'estudiar les causes s'ha descobert que les pintes per tallar rasquen les pedres i provoquen guspires. "Quan hi aprofundim podem saber què produeix el foc i buscar solucions tècniques o normatives", diu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada