dimecres, 2 de maig del 2012

INSTITUCIONS DE LA UNIÓ EUROPEA A BARCELONA: Martin Schulz, president del Parlament Europeu

Europa

El president del Parlament Europeu creu que "una llengua tan important com el català" s'ha de poder parlar a la cambra

Martin Schulz considera que la independència és "una qüestió interna espanyola i catalana" i diu que no vol donar "consells"
El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, amb l'escriptor Jaume Cabré

Schulz, aquest dimecres amb l'escriptor Jaume Cabré a Edicions 62 / PERE VIRGILI

El president del Parlament Europeu, l'alemany Martin Schulz, ha insistit en una entrevista a 'Els matins' de TV3 en la seva voluntat que el català pugui ser utilitzat a l'Eurocambra. "Crec que una llengua tan important com el català s'ha de poder parlar al Parlament Europeu", ha dit, però ha afegit que aquesta decisió "també depèn del govern espanyol", que hauria de col·laborar per "finançar-ho". Schulz s'ha compromès a tornar a posar la qüestió "a l'ordre del dia", però reconeix que introduir una nova llengua "costa molts diners, segurament uns quants milions d'euros", ja que cal trobar gent capacitada per traduir directament del català a cadascuna de les altres 23 llengües oficials a la cambra.
Quan se li ha preguntat sobre el posicionament que adoptaria l'Eurocambra davant una eventual consulta sobre la independència de Catalunya, Schulz no s'ha mullat: "És una qüestió interna espanyola i catalana que jo no puc jutjar. El dret d'autodeterminació ha de ser acordat entre els pobles", s'ha justificat, i ha afegit que té "la impressió" que ni els catalans ni els espanyols "no volen que des de fora els donin consells sobre què han de fer", per la qual cosa prefereix no donar-ne.
Pel que fa a la política comunitària, el president del Parlament Europeu ha defensat la necessitat d'un "lideratge fort" per a la UE, i en aquest sentit ha recordat que el Tractat de Lisboa preveu que el proper president de la Comissió sigui escollit pel Parlament que sorgeixi de les eleccions previstes per al 2014. Sobre l'actual lideratge d'Angela Merkel a la Unió, Schulz ha recordat que ella és només la cancellera alemanya, i que al Consell Europeu "Merkel no està sola, hi ha 26 presidents més". "Preguntin als altres 26!", ha reclamat.
Per últim, Schulz ha defensat la tasca del Parlament Europeu com a responsable, per exemple, dels fons de cohesió que han permès la construcció, a Espanya, de moltes infraestructures, i que ara`, "països com Alemanya, Finlàndia o Dinamarca, volen reduir radicalment". "Lluitaré perquè es mantinguin aquests fons", ha sentenciat. El president ha reclamat més competències per a l'Eurocambra: "Si fos pel Parlament Europeu tindríem una política fiscal comuna" que permetria lluitar amb més eficàcia contra el frau, ha dit, però això és responsabilitat dels estats, que "no es posen d'acord".
Admirador de Cabré
El president de l'eurocambra és un declarat admirador dels llibres de l'escriptor Jaume Cabré. Avui mateix s'ha reunit amb l'autor a Barcelona. "Jaume Cabré parla de política, història, amor, art i és un delit llegir els seus llibres", ha dit Schulz en l'entrevista a TV3. "Cabré és un home d'una riquesa i d'una capacitat extrema d'entendre diferents cultures en una sola novel·la", ha afegit. A Alemanya, els llibres de Cabré són un fenomen editorial.

http://www.ara.cat/mon/president-Parlament-Europeu-llengua-important_0_692930779.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada