dilluns, 30 d’abril del 2012

LA METEREOLOGIA, UN OFICI O AFICIÓ D' ANTIC

Barcelona té dades del temps des de 1780

Miquel Bernis

Segur que us hi heu fixat, moltes vegades en les notícies relacionades amb rècords de calor, de pluja, sequera, etc… els titulars acostumen a dir “l’abril més sec dels últims 100 anys”, “l’agost més càlid en 100 anys”. No és perquè sí, fins ara les dades de temperatura i pluja més antigues de les que es disposava a Catalunya eren les de l’observatori de l’Ebre situat a Roquetes, i les del Fabra ubicat al Tibidabo, totes dues amb dades que comencen a la segona dècada del segle XX. En els últims anys, però, Meteocat ha estat recuperant dades d’arxius històrics de la ciutat que han permès estirar la sèrie fins al 1780.
La primera persona que va decidir anotar dades relacionades amb l’atmosfera a Barcelona fou un metge, el doctor Francesc Salvà, que inquiet per la relació que el temps i la contaminació podien tenir amb la medicina va començar a fer aquest recull de dades a finals del segle XVIII. Les dades que s’han obtingut són preses des de diferents punts de la ciutat i per això han hagut d’estar sotmeses a un tractament d’homogeneïtzació, i diferents tècniques climàtiques per extreure’n possibles dades errònies i omplir alguns forats. El treball permet situar la sèrie de dades meteorològiques de Barcelona entre les 10 més importants del continent.

Fins ara l’anàlisi que se n’ha fet es queda en els valors mensuals de temperatura, el gràfic que ha presentat Meteocat serveix per deixar encara més clar que en els darrers 30 anys l’augment de la temperatura ha estat molt marcat. En conjunt des de 1780 la temperatura de Barcelona ha pujat 1,6 graus.

http://blogs.ara.cat/lhomedeltemps/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada