diumenge, 22 de gener del 2012

Fraga i el seu passat no democràtic

"Españoles, Fraga ha muerto"


El polític gallec Manuel Fraga va morir el dia 15 de gener als 89 anys. Els diferents mitjans de comunicació han resaltat la doble cara d'un personatge que si bé va contribuir al desenvolupament de la democràcia a Espanya, per una altra banda va ser ministre amb Franco amb qui va ser còmplice de la mort de diferents persones per via de l'execució directa o de la repressió policial. El fet que mai no hagi estat jutjat per assassinat, demostra la molt baixa qualitat de la democràcia i les institucions de l'estat espanyol.

En tot cas, el que cap mitjà de comunicació ni cap personatge públic no esmenten és el fet que amb Fraga es mantenia i es manté ben viva la consciència de l'ocupació militar dels estats aragonès, català, mallorquí i valencià per part de les tropes espanyoles. Com a prova d'aquesta consciència, transcrivim les següents declaracions:
"¡Hay que decir español y no castellano! El español es la lengua de todos. Se ha transformado ya en la lengua de España (...) Haré todo lo posible para evitar que se destruya la unidad nacional (...) Porque Cataluña fue ocupada por Felipe IV, fue ocupada por Felipe V, que la venció, fue bombardeada por el general Espartero, que era un general revolucionario, y la ocupamos en 1939 y estamos dispuestos a ocuparla tantas veces como sea necesario y para ello estoy dispuesto a coger el fusil de nuevo. Por consiguiente, ya saben ustedes a qué atenerse, y aquí tengo el mosquetón para volverlo a utilizar."
Manuel Fraga, "Entrevista", 1967
Citat al "Llibre Negre de Catalunya" (3a edició, 1996)


Pel que fa a altres actuacions represores del franquisme només cal llegir aquest article ple de retrets per la implicació de Fraga en la dictadura: http://www.publico.es/espana/418100/victimas-del-fraga-franquista.
Bé, no cal dir que amb aquestes declaracions, Fraga va ser un polític nefast per a Catalunya i per a la democràcia, malgrat se'l vulgui recordar com a peça clau per a la democràcia espanyola.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada