dijous, 20 d’octubre del 2011

WEBQÜEST SOBRE L'ART BIZANTÍ


Encenser en forma d'església. segle X-XI. Plata parcialment daurada. 36 cm. Procuradoria de St Marc , Venècia

Estimats i estimades, historiadors i historiadores  del curs de 2n  d'ESO de l'Institut de Gelida. Donat que sou un curs de  noies i nois molt espavilades i  aplicades, heu estat tota la classe seleccionada pel Departament d'Ensenyament per a gaudir d'una beca d'investigació sobre l'art bizantí. Per a tal objectiu heu de presentar uns informes individualment mitjançant un processador de text (Word..) que acreditin el vostre coneixement sobre l'Art Bizantí seguint el següent guió :

1. A partir del vostre llibre de text o dels següents enllaços ubiqueu geogràficament i cronològicament l'Imperi bizantí:

- http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/etiqueta/imperi-bizanti/

 - Santa Sofia (Viquipèdia)

Santa Sofia de Constantinoble

-  http://www.slideshare.net/aliciast/imperi-bizant

2. Com que haureu d'investigar l'art del moment més esplendorós de Bizanci heu de fer una ressenya del regnat de Justinià en les fonts abans citades(època i característiques).

3. Ara començareu a demostrar que sou veritables historiadors i historiadores de l'art: Dels famosos mosaics de Sant Vital de Ràvenna , al nord d'Itàlia, on els trobem a banda i banda de la nau principal de l'església (Power Point "Art medieval:Bizanci" en aquest mateix Blog Art Bizantí ):

a) Expliqueu el tema dels mosaics i descriviu-los, primer el que hi surten només homes i després l'altre on hi surten quasi tot dones.
b) Justinià i Teodora governaven d'igual a igual. En què es nota per la forma tal i com estan situats a dins de l'església de Sant Vitale?
c) Per què podríem dir a través del mosaics que Justinià volia reconstruir la vella glòria de l'antiga Roma?
d) Per què podríem dir o endevinar, també a través dels mosaics, que reconstrueix la capital de Constantinoble en nom de Déu i en el seu nom propi?
e) Com es diuen les peces amb què s'elaboren els mosaics? Explica l'estil dels mosaics bizantins. i d'on els hi ve la tradició d'elaborar-los.

4. Quin edifici fa construir Justinià per a portar a cap aquesta missió o funció?

5. Què vol dir el nom que té aquest edifici?

6. Explica per què els arquitectes van revolucionar l'arquitectura amb aquest edifici. Descriu l'edifici (forma de la planta, elements amb què es va construir, mides i decoració).

7. Enigme o endevinalla: " Del mar es treuen, a la paella moren i a les esglésies de Bizanci hi treballen"

8. Quina és la funció o força que fan els elements de la solució d'aquesta endevinalla?

9.Quants obrers hi van treballar si hi havia 100 equips amb 100 homes cada equip? Coneixes de quina manera competien aquests obrers en la construcció d'aquest edifici?

10. Amb quan de temps es va construir? Va ser una construcció ràpida? Quan de temps es va trigar a construir un edifici que el superés en dimensions?

Bon viatge al cor de l'antic imperi romà d'Orient!



1 comentari: